Vid grisslakt får djuren gå tillsammans med kända individer i intilliggande hage. Vi bedövar dem en och en direkt innanför slakteriets dörr med eltång över huvudet. Detta gör grisen medvetslös varefter den avblodas. Sedan skållas och skrapas grisen. Därefter sker urtagning, putsning och nedkylning.
Vid nötslakt “fångas” de individer som ska slaktas in när de går i ordinarie hage tillsammans med övriga djur på gården. Detta sker genom att vår traktor ställer en större box över dem som ska slaktas. Detta går väldigt bra då de är vana vid traktorn. Därefter kan de föras till slakteriet en och en. Där bedövas de med hagelskott mot huvudet i direkt anslutning till slakteriet varpå blir medvetslösa. Sedan avblodas de och lyfts in i slakteriet. Där flår man och tar ur djuren innan de delas putsas och kyls ner.
Vid grisslakt bedövar vi djuren med elektricitet. Vi använder en stor “tång” som man sätter på huvudet på djuret. Detta gör att de blir medvetslösa. Likt alla bedövningsmetoder ställer det krav på noga hantering. Vi använder elektricitet som bedövningsmetod på gris för att vi upplever det vara det säkraste och humanaste sättet för både gris och människa. Risken för en misslyckad avlivning minimeras.
Vid nötslakt bedövar vi med ett hagelskott på nära avstånd mot pannbenet. Detta är en effektiv metod och en fördelen gentemot bult eller kula då hagelsvärmen “slår” mer än penetrerar.
Djuren lever och slaktas på gården och slipper därmed stressande transporter. Vi är ett familjeföretag och det at samma personer som föder upp, slaktar, styckar, förpackar och levererar köttet till dig. Vi hoppas att du skall uppskatta att veta var köttet kommer ifrån och vad som krävts för att det skall hamna på din talrik.
Skillnaderna gentemot annat kött som hittas i butik är såklart stora och det vill vi att man som kund ska kunna se och känna när man äter och tillagar det. Vi är självklart godkända enligt konstens alla regler och Livsmedelsverket och andra myndigheter kontrollerar kontinuerligt verksamheten.
Grovstyckat innebär att man får varje styckdetalj i en hel bit och sedan delar man upp den och packar den som man vill hemma. Köttet kommer i en kartong med insatspåse och delarna är inte uppmärkta. Det är lätt att dela hemma med en bra kniv och inga direkta förkunskaper behövs. Normalt är inte bitarna urbenade men vill man tex ha kotlettraden benfri går det bra att få det så. Benen följer normalt sätt med i köttlådan.
Helfall innebär helt ostyckad slaktkropp utan huvud.