Har du funderingar? Här kanske du hittar svaren. Annars kan du ställa en fråga i formuläret längst ner på sidan.
Varför har ni ett eget slakteri på gården?
Det är svårt med lönsamheten som liten grisbonde idag. Priserna har pressats ner och då har gårdarna tvingats bli större eller lägga ned. Många mindre gårdar har lagt ned men vi valde att bygga ett eget slakteri, sälja köttet själva och behålla mer av marginalerna på det viset. Vi tror att folk uppskattar att handla lokalt från bönder man känner!
Hur går slakten till?
Djuren slaktas hemma på gården i vårt gårdsslakteri.

Vid grisslakt får djuren gå tillsammans med kända individer i intilliggande hage. Vi bedövar dem en och en direkt innanför slakteriets dörr med eltång över huvudet. Detta gör grisen medvetslös varefter den avblodas. Sedan skållas och skrapas grisen. Därefter sker urtagning, putsning och nedkylning.

 

Vid nötslakt “fångas” de individer som ska slaktas in när de går i ordinarie hage tillsammans med övriga djur på gården. Detta sker genom att vår traktor ställer en större box över dem som ska slaktas. Detta går väldigt bra då de är vana vid traktorn. Därefter kan de föras till slakteriet en och en. Där bedövas de med hagelskott mot huvudet i direkt anslutning till slakteriet varpå blir medvetslösa. Sedan avblodas de och lyfts in i slakteriet. Där flår man och tar ur djuren innan de delas putsas och kyls ner.

Vad innebär "bedövning" och vad använder ni för metoder?
Enligt lag skall djuren bedövas vid slakt. Detta innebär att de måste vara medvetslösa då man avblodar dem.

Vid grisslakt bedövar vi djuren med elektricitet. Vi använder en stor “tång” som man sätter på huvudet på djuret. Detta gör att de blir medvetslösa. Likt alla bedövningsmetoder ställer det krav på noga hantering. Vi använder elektricitet som bedövningsmetod på gris för att vi upplever det vara det säkraste och humanaste sättet för både gris och människa. Risken för en misslyckad avlivning minimeras.

Vid nötslakt bedövar vi med ett hagelskott på nära avstånd mot pannbenet. Detta är en effektiv metod och en fördelen gentemot bult eller kula då hagelsvärmen “slår” mer än penetrerar.

Hur går det till när man köper kött av er?
Det går bra att ta kontakt med oss på något sätt, smidigast är att beställa direkt här på hemsidan. När vi fått en beställning tar vi kontakt med er och föreslår ett datum när köttet är färdigt för leverans/hämtning. Leverans till Övik sker normalt sätt fredagar. Då kan vi erbjuda kostnadsfri upphämtning i Gullänget. Annan leverans sker enligt överenskommelse.
Vilket typ av kött kan man köpa av er?
Främst fläskkött då vi slaktar gris kontinuerligt under året. Vi slaktar även nötkreatur vanligtvis någon gång per år.
Finns ert kött i någon butik?
Vi säljer främst direkt till privatpersoner men vi finns på några butiker. Håll utkik!
Varför skall jag köpa mitt kött av er och hur vet jag att det är bra?
Vi är småskaliga och känner en stolthet i att leverera så bra produkter som bara möjligt. När du beställer kan du välja hur du vill ha ditt kött. Styckar du själv eller vill du ha finstyckat, skivat och förpackat i mindre förpackningar? Beställer du exempelvis en hel eller halv gris får du dessutom möjlighet att ta tillvara på mer delar av djuret och det är något som vi som jobbar på gården uppskattar och tycker ligger rätt i tiden.

Djuren lever och slaktas på gården och slipper därmed stressande transporter. Vi är ett familjeföretag och det at samma personer som föder upp, slaktar, styckar, förpackar och levererar köttet till dig. Vi hoppas att du skall uppskatta att veta var köttet kommer ifrån och vad som krävts för att det skall hamna på din talrik.

Skillnaderna gentemot annat kött som hittas i butik är såklart stora och det vill vi att man som kund ska kunna se och känna när man äter och tillagar det. Vi är självklart godkända enligt konstens alla regler och Livsmedelsverket och andra myndigheter kontrollerar kontinuerligt verksamheten.

Måste man köpa så mycket? Kan jag inte bara köpa en fläskfilé?
Det går bra att beställa små mängder av oss. Däremot kan det bli svårt för att att få ihop. Vi försöker alltid att tillgodose ditt önskemål.
Kan man köpa en hel "grillgris" av er?
Det går bra förutsatt att vi har grisar i lämplig storlek. Att tänka på när man skall helgrilla en gris är att det tar mycket lång tid och att köttet bör saltas på något sätt.  Vi kan erbjuda att rimma och lättröka grisen så att tillagningen blir betydligt lättare.
Vad har ni för typ av betallösningar?
Det går bra att betala med kort Swish eller via Klarna som privatperson. Betalning sker vid leverans eller hämtning.
Kan man få tar på lite mer udda detaljer som organ och grisfötter?
Ja. Det går bra. Säg bara till när du lägger din beställning så ordnar vi det.
Använder ni antibiotika på era djur?
Vi använder inte antibiotika på våra djur.
Vad innebär "Finstyckat", "Grovstyckat" och "Helfall"?
Finstyckat innebär att man får köttet “butiksstyckat” i lagom stora bitar, förpackat i vakuumpåse och märkt med etikett.

Grovstyckat innebär att man får varje styckdetalj i en hel bit och sedan delar man upp den och packar den som man vill hemma. Köttet kommer i en kartong med insatspåse och delarna är inte uppmärkta. Det är lätt att dela hemma med en bra kniv och inga direkta förkunskaper behövs. Normalt är inte bitarna urbenade men vill man tex ha kotlettraden benfri går det bra att få det så. Benen följer normalt sätt med i köttlådan.

Helfall innebär helt ostyckad slaktkropp utan huvud.