Tack för att du köpt vår julskinka! Här har vi samlat tips på hur du kan tillaga din skinka.

Tillagning i ugn
Lämpar sig bra för små och medelstora skinkor.

Låt skinkan ligga kvar i kokpåsen. Skinkan kommer då att behålla rätt saltmängd och buljongen omsluter skinkan under tillagningen. Kokpåsen klarar temperaturer upp till 120°C. Placera den i ett vattenbad i lämplig ugnssäker kastrull med lock. Ställ ugnen på 70-75°C eller den önskade kärntemperaturen. Är man osäker på hur exakt ugnen är kan man med fördel placera en termometer i det omgivande vattnet för att säkerställa att temperaturen kommer upp i 70-75°C. Tillagningen tar ca 2h per kilo skinka beroende på hur snabbt och exakt temperaturen ställs in. Fördelen med denna tillagningsmetod är att skinkan kan gå lite längre i tillagningen i och med att temperaturen aldrig överstiger 70-75°C. Perfekt om man vill tillaga den över natten eller under dagen. Efter tillagning kan man kontrollera kärntemperaturen genom att sticka en termometer rakt genom kokpåsen och in i centrum på skinkan. Skulle skinka behöva tillagas längre låter ni bara termometern sitta kvar så läker inte buljongen ut. Traditionellt tillagar man julskinka till minst 70°C. Svenskt griskött är säkert och man kan med fördel nöja sig med en lägre kärntemperatur. Vissa går så lågt som 55°C men vårt tips är ca 65°C. Vår julskinka innehåller inte nitritsalt så tillagas skinkan över ca 65°C så kommer den att bli grå i färgen. Detta är normalt.

Tillagning i kastrull på spisen
Lämpar sig bra för alla storlekar.

Låt skinkan ligga kvar i kokpåsen. Skinkan kommer då att behålla rätt saltmängd och buljongen omsluter skinkan under tillagningen. Kokpåsen klarar temperaturer upp till 120°C. Placera den i ett vattenbad i lämplig kastrull. Sjud sedan skinkan under lock i en temperatur på 90-95°C. Man kan med fördel placera en termometer i det omgivande vattnet för att ställa in en jämn temperatur på spisen. Tillagningen tar ca 1h per kilo skinka beroende på hur snabbt och exakt temperaturen ställs in. Efter beräknad tillagningstid kan man kontrollera kärntemperaturen genom att sticka en termometer rakt genom kokpåsen och in i centrum på skinkan. Traditionellt tillagar man julskinka till minst 70°C. Svenskt griskött är säkert och man kan med fördel nöja sig med en lägre kärntemperatur. Vissa går så lågt som 55°C men vårt tips är ca 65°C. Vår julskinka innehåller inte nitritsalt så tillagas skinkan över ca 65°C så kommer den att bli grå i färgen. Detta är normalt. Skulle skinka behöva tillagas längre låter ni bara termometern sitta kvar så läker inte buljongen ut. 

Tillaga med Sous vide
Lämpar sig bra för alla storlekar.

Låt skinkan ligga kvar i kokpåsen. Skinkan kommer då att behålla rätt saltmängd och buljongen omsluter skinkan under tillagningen. Kokpåsen klarar temperaturer upp till 120°C. Placera den i ett vattenbad i lämplig behållare tillsammans med er “Sous vide” och ställ in önskad kärntemperatur. Traditionellt tillagar man julskinka till minst 70°C. Svenskt griskött är säkert och man kan med fördel nöja sig med en lägre kärntemperatur. Vissa går så lågt som 55°C men vårt tips är ca 65°C. Vår julskinka innehåller inte nitritsalt så tillagas skinkan över ca 65°C så kommer den att bli grå i färgen. Detta är normalt. Tillagningen tar ca 1,5-2h per kilo skinka beroende på temperatur. Fördelen med denna tillagningsmetod är att skinkan kan gå lite längre i tillagningen i och med att temperaturen aldrig överstiger önskad kärntemperatur. Perfekt om man vill tillaga den över natten eller under dagen. Efter tillagning kan man kontrollera kärntemperaturen genom att sticka en termometer rakt genom kokpåsen och in i centrum på skinkan. Skulle skinka behöva tillagas längre låter ni bara termometern sitta kvar så läker inte buljongen ut.

Tillaga utan kokpåse
Lämpar sig bra för alla storlekar.

Töm vakuumpåsen med skinkan och saltlaken i en lämplig kastrull. Skinkan ligger i en 12% saltlake i förpackningen och laken utgör 20% av totalvikten. Skinkan behöver inte ”lakas ur” (om du inte föredrar detta) utan håller en lagom salthalt i förpackningen. Tillsätt saltat vatten, ca 20-24g salt per liter vatten, beroende på smak, och så att det täcker skinkan. Ni kan även tillsätt önskade grönsaker och kryddor till denna buljong. Stick sedan en termometer in till centrum på skinkan. Sjud sedan skinkan på temperatur mellan 90-95°C under lock till önskad kärntemperatur är uppnådd. Traditionellt tillagar man julskinka till minst 70°C. Svenskt griskött är säkert och man kan med fördel nöja sig med en lägre kärntemperatur. Vissa går så lågt som 55°C men vårt tips är ca 65°C. Vår julskinka innehåller inte nitritsalt så tillagas skinkan över ca 65°C så kommer den att bli grå i färgen. Detta är normalt. Tillagningen tar ca 1h per kg skinka. Skumma av vid behov. 

Griljering

Låt skinkan svalna. Ta bort skinknätet och putsa bort eventuell svål. Pensla skinkan med önskad griljering. Det finns många recept att hitta på nätet. Grilla i ugn tills den fått fin färg.