Här har vi samlat några recept och allmänna tips som vi gillar väldigt mycket. Det kan bidra med lite inspiration på vad du kan göra med vårt kött. Klicka på någon av detaljerna för att se mer.

Bogbladskotletter

Fläskfärs

Fläsklägg

Grytbitar

Julskinka

Karré

Kotletter

Kotlettrad

Revben

Schnitzel

Sidfläsk

Skinkstek / Bogstek / Bogbladsstek

Strimlat fläsk

Bogbladskotletter

Stek kotletterna i smör i en stekpanna, salta och peppra med svart och vitpeppar.
För över köttet till en ugnsfast form och tillsätt grädde och creme fraishe i stekpannan som fortfarande har stekresterna från kotletterna. Tillsätt eventuellt mortlad grönpeppar och buljongtärning. Red eventuellt av med aningen Maizena eller toppredning på mjöl och vatten, smaka av och slå över köttet i formen.
Ställ in i ugnen på 150 grader och när köttet lossnar från benen är kotletterna färdiga.

Servera med ris eventuellt pressad potatis och en god sallad.

Grillade bogbladskotletter:

Marinera kotletterna i din favoritmarinad och grilla på medelvärme. Eftersom det är ben i kotletten så behöver de grillas på lägre värme under längre tid, men på grund av benen blir köttet otroligt saftigt och gott.

Servera med dina klassiska grilltillbehör.

Fläskfärs

Dan-dan nudlar:

Blanda tahini (sesampasta) med riven vitlök, japansk soja, svart risvinäger, strösocker, chilioljan och mortlad sichuanpeppar och ställ åt sidan.

Fräs fläskfärs med hackad, färsk ingefära, japansk soja, strimlad salladslök och en dutt med strösocker. Smaka av om mer salt behövs.

Koka upp äggnudlar efter anvisningen och blanda nudlar, färs och hälften av såsen. Lägg upp på ett fat och ringla över resten av såsen och dekorera med hackade jordnötter och strimlad salladslök.

Smashburgare:

Forma bollar av fläskfärs och värm upp en stekpanna tills ordentligt het. Tillsätt lite olja i pannan och lägg bollarna med färs i den heta pannan.

Tryck till med ett stort glas eller något tungt och platt. Krydda med salt och peppar. Vänd burgaren och stek på den andra sidan tills färdig, krydda.

Servera med karamelliserad rödlök, pepparrotsmajonnäs, skivad tomat och romansallad.

Varianter på biffar:

  1. Blanda färs med ägg, potatismjöl och tillsätt nån deciliter vatten. Nu har du basen av biffen, härifrån kan du gå vilken väg du vill.
  2. Hacka och stek bacon och tillsätt i färsen, smaka av med buljongpulver, salt, peppar och en dutt med rökt paprika, nu har du baconbiffar. Servera med ädelostsås.
  3. Du kan hacka ner soltorkade tomater, pressad vitlök, hackade Oliver och fetaost. Smaka av med salt och peppar, nu har du grekiska färsbiffar. Servera i en örtig tomatsås.
  4. Blanda i blåmögelost och en klick med creme fraishe, lökpulver, salt och peppar. Nu har du ädelostbiffar.

Fläsklägg

Kokt dillkött med potatis och morotsmos

En klassisk svensk husmanskost som är svårtslaget gott.

 

  • Fläsklägg
  • Vatten
  • 10 st hela kryddpepparkorn
  • 15 st hela vitpepparkorn
  • 2 st hela kryddnejlikor
  • 1 st lagerblad
  • 1 dl hackad dill
  • Ca 3 msk potatismöl

Potatis och morotsmos:

  • 700 gram mjölig potatis
  • 4 st morötter
  • 25 gram smör
  • Ca 2 dl mjölk
  • Salt och peppar

Är fläsket rimmat så låt det ligga i vatten i ca 10 timmar före tillagning. Vid osaltat fläsk: Lägg köttet i en gryta och mät upp med vatten så att det täcker köttet, tillsätt salt.
Koka upp och skumma väl. Tillsätt kryddor och koka köttet under lock på svag värme i ca 2 timmar eller tills köttet är mört. Låt svalna.
Rensa köttet från ben och fett. Skär köttet i bitar. Sila sedan av skyn från kryddor och koka upp skyn. Blanda potatismjölet i lite vatten. Häll ner blandingen under omröring tills skyn blir simmig. Tillsätt dill och smaka av med salt. Tillsätt köttet.
Skala potatis och morötter, dela gärna i mindre bitar för snabbare tillagning. Koka upp i lättsaltat vatten. Häll sedan av vatten och mosa rotfrukter med mjölk, smör och smaka av med salt och peppar.
Servera gärna med riven pepparrot.

 

Fläsklägg i vitt vin

Detta recept är fantastiskt gott att göra på ett fläsklägg! En god helgmiddag med härliga smaker av Italien.

 

  • En fläsklägg
  • 2 st kvistar färsk rosmarin
  • 7 st vitlökar
  • 2,5 dl vitt vin
  • 2,5 dl vatten
  • 1 st köttbuljongtärning
  • Salt och peppar

 

Ställ in ugnen på 150 grader. Behåll svålen på. Dela vitlöken på hälften, större vitlökar kan delas på fyra.
Gör små hål i svålen och pilla in vitlöken i fickorna. Ansa bladen från rosmarinen och hacka fint. Gnid in köttet med salt, peppar och rosmarin. Lägg lägget i en gjutgärnsgryta med lock. Häll över vattnet och vinet och ställ in i ugnen med locket på. Låt stå i ugnen i ca 5 timmar. Vänd efter halva tiden och kontrollera så att vätskan inte kokar bort.
När 5 timmar gått, ta ut grytan och skär bort svålen.
Servera med skyn, potatismos och en god sallad.

 

Grytbitar

Kreolsk fläskgryta:

Stek köttet i en stekpanna så det får fin yta och krydda med salt och svart och vitpeppar. För över till en lagom gryta.

Tillsätt vatten så det inte riktigt nåt upp över köttet och låt puttra tills mört. Hacka syltlök, cornichonger, paprika, oliver och för över i grytan. Häll i en skvätt med grädde, lite creme fraishe och red med Maizena eller toppredning på mjöl och vatten. Låt puttra i smaka av med salt, lökpulver, peppar och eventuellt soja.

Grillspett:

Marinera grytbitarna och trä dom på grillspett tillsammans med härliga gränsaker, champinjoner mm. Grilla på medelvärme tills de fått en fin färg.

Servera med klassiska grilltillbehör.

 

Kokt Julskinka

För tips och råd om hur du kan tillaga din skinka som du köpt av oss gå till vår sida om just detta genom att klicka på länken nedan.

Julskinka

 

Karré

Pulled pork:

Klappa in din bit med karré i en marinad med spiskummin, rökt paprikapulver, chilipulver eller chiliflakes, salt, riven vitlök, lökpulver, honung, äppelcidervinäger, äppelmust, tomatpuré och rökig whiskey. Smaka av och justera syra, sötma och sälta efter smak.

Lägg ner karrén i en ugnsfast gryta med lock så den ligger ganska tight. Tillsätt marinaden och placera grytan i ugnen på 150 grader i 4-5 timmar, beroende på storlek.

Servera med sallad och kall sås i pitabröd eller tacobröd.

Grillad karré:

Skiva karrén i cm stora skivor, marinera i din favoritmarinad eller rub och grilla på medelvärme. Servera med pasta- eller potatissallad.

Scnitzel på karré:

Schnitzel kan göras på skivad karré och blir om möjligt ännu godare. Se recept på Schnitzel.

 

Kotletter

Klassiska kotletter:

Salta och peppra med svart och vitpeppar. Stek kotletterna i en gjutjärnsgryta en åt gången i smör ordentligt tills de får rejält med färg. För över kotletterna till en tallrik tills alla kotletterna är stekta, för tillbaka dom i grytan och tillsätt vatten så de täcker köttet precis. Låt kotletterna puttra under lock tills köttet släpper från benet. På detta vis blir kotletterna saftiga.
Man kan med fördel göra en gräddsås av skyn som blir kvar. Tillsätt bara grädde och eventuellt red den med vetemjöl eller majsstärkelse.
Servera med mandelpotatis gelé och en god sallad.

Grillade kotletter:

Marinera och grilla kotletterna. Tänk på att inte ha för hög temperatur.

Kotletter i tomatsås:

Stek kotletterna och för över dom i en ugnsfast form. Koka upp en tomatsås med kött- eller grönsaksbuljong, oregano, timjan, lite socker, salt och svartpeppar. Häll över såsen på kotletterna och ställ in i ugnen på 175 grader tills köttet är mört.

Servera med pasta eller ris.

Kotlettrad

Har du en hel kotlettrad fungerar det utmärkt att marinera den med vitlök och örter för att helsteka den i ugnen på 220 grader.
Att tänka på när man helsteker något är att alltid tillaga köttet i rumstempratur och använda köttermometer. Vi rekommenderar att inte låta temperaturen på köttet gå upp till mer än 60-65 grader.
Att hetta upp vårt kött upp till hela 70 grader är inte nödvändigt och om temperaturen får hålla sig kring 60-65 grader kommer kotlettraden att hålla sig saftig och smakrik.

 

Dansk fläskstek:

Har du en kotlettrad med svål kan du göra en klassisk dansk fläskstek

  • Salt och svartpeppar
  • Kummin

Sås:

  • Vetemjöl
  • Smör
  • Grädde
  • Mjölk
  • Kinesisk soya
  • Gele (svartvinbär)

 

Rotsaker till steken ex:

  • potatis
  • rotselleri
  • morötter
  • palsternackor
  • rödlök

Skär svålen i ett rutnät om  ca 5-10mm mellanrum. Sätt ugnen på 140 grader.
Salta och peppra samt gnid in fläsksteken med kummin runt om utom på svålen och låt den ligga i 10 minuter.
Börja förbered, skala och dela tillbehör grovt som ex. potatisar, rotselleri, morötter, palsternackor och rödlökar.
Häll 1 cm vatten i en ugnsform och lägg i fläsksteken med svålen nedåt i vattnet. På detta viskokas svålen och blir knaprig.
Sätt in fläsksteken i ugnen i 40 minuter med fläsksvålen nedåt.
Ta ut fläsksteken och vänd på den. Sätt i termometer. Lägg potatis och rotfrukter runt om du vill ha det till. Tillsätt 1 dl vatten.
Höj värmen till 160 grader och fortsätt att steka fläsksteken i ugnen i ca en timme. Stek tills temperaturen i fläsksteken är 80 grader.
Gör såsen till fläsksteken: smält smör i en såskastrull. Tillsätt mjölet under omrörning och bryn tills det är ljust brunt.
Tillsätt mjölk och grädde under omrörning samt liten skvätt vatten. Koka ihop såsen under omrörning i 5 minuter. Sänk värmen och låt puttra vid sidan.
Värm rödkål i en kastrull.
Koka brysselkål i en kastrull.
Höj värmen i ugnen till grill 200 grader. Grilla fläsksteken ca 10 minuter tills svålen är knaprig och har fin färg.
Ta ut fläsksteken och slå in den i folie.
Sila skyn från pannan ner i såsen och rör om. Ta ca 2 dl steksky.
Sätt ev. in potatis och rotfrukter i ugnen igen under tiden du skivar upp fläsksteken mm. Sätt ugnen på 200 grader över- och undervärme. Speciellt om potatisen är mjuk och ej klar. Smaka på den.
Smaka av såsen med salt, peppar och soja samt ev. lite gelé.
Skiva upp fläsksteken i tunna skivor.
Servera fläsksteken med potatisen och rotfrukterna på ett serveringsfat eller direkt från ugnsplåten.
Varm rödkål, inlagd gurka, pickles, brysselkål och eventuellt svartvinbärsgelé kan du servera till den danska fläsksteken.

Källa: receptfavoriter.se

Revben (Ribs)

Detta går bra att göra på tjocka eller med fördel tunna revbenspjäll.
Salta och peppra revbenen och tillsätt ev. chiliflakes för hetta.
Slå in i aluminiumfolie och stoppa in i ugnen på 150 grader i 2 timmar.
Låt revbenen svalna något och ta bort folien. Pensla med glaze och grilla i ugnen på hög temperatur tills revbenen fått rätt färg.

Måns glaze:

Detta recept går att göra en variant på om man inte har alla ingredienser eller om man inte vill ha dem lika heta eller rökiga.

  • 2 msk neutral olja
  • 1,5 dl riven gul lök
  • 4 dl klar äppelmust (alt. vatten)
  • 1,5 dl tomatpuré
  • 1,5 dl äppelcidervinäger (alt. vitvinsvinäger)
  • 1,5 dl farinsocker (alt. vitt socker)
  • 2,5 msk honung
  • 2 msk worcestershire sås
  • 2 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 1-2 msk rökig whiskey
  • 2 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk rökig paprikapulver
  • 1/2 tsk lökpulver
  • 1 msk mörk sirap

 

Riv den gula löken fint. Hetta upp oljan på medelvärme i en kastrul. Fräs den rivna löken i några minuter utan att den får färg. Tillsätt äppelmust och resten av ingredienserna. Koka upp och låt sedan puttra på svag värme i ca 2 timmar till önskad konsistens. Konsistensen skall vara seg och klibbig.

 

Schnitzel

  • En skinkstek eller en kotlettrad
  • Salt och svartpeppar
  • Mjöl
  • Ägg
  • Panko eller ströbröd
  • Smör och olja

 

Skiva centimeterstora skivor av köttet och banka ut till hälften av tjockleken. Putsa bort eventuellt fett och senor. Salta och peppra båda sidor och vänd köttskivorna i mjöl, ägg och sen panko eller ströbröd.
Stek skivorna i smör och olja, så bränns inte smöret lika lätt. När dem är frasiga och gyllenbruna kan ni stoppa dom i en ungsfast form och placera i ugnen om ni ska göra många, då håller dem sig varma till servering.
Serveras förslagsvis med potatismos eller klyftpotatis och citron, grillade tomater och en krispig sallad.

Kapriskräm till Schnitzel:

  • 1dl rödlök
  • 0,5dl kapris
  • 0,5 kruka persilja
  • 2dl crème fraiche
  • Salt & svartpeppar
  • Citronsaft

 

Finhacka rödlök, kapris och persilja och blanda med crème fraiche. Smaka av med salt, svartpeppar och citronsaft.

 

Grillad schnitzel/grillskivor:

Det går utmärkt att grilla likt enkla grillskivor. Tänk på att köttet kan vara magert (fettsnålt) och kan lätt bli torr. Man kan med fördel marinera sivorna och grilla dem på lite lägre temperatur.

 

Sidfläsk

Fläsksås:

En maträtt som är älskad av oss från gården.

  • En bit sidfläsk
  • 1 st gul lök
  • 3 dl mjölk (alt. 2 dl mjölk och 1 dl grädde)
  • Ca 2 msk vetemjöl
  • Salt
  • Svart och vitpeppar

 

Tärna upp sidfläsket och krydda på med salt och peppar. Knaperstek det gyllenbrunt på medelstark värme. Hacka löken och stek den med lite av fettet från fläsket tills den blir mjuk. Blanda mjölet med fettet från fläsket och vispa tills klumparna försvinner. Slå på resten av mjölken och tillsätt löken och fläsket. Smaka av med salt och peppar.
Servera med kokt potatis och kokta morötter.

 

Stekt sidfläsk med löksås:

  • En bit sidfläsk
  • 1-2 gula lökar
  • 3 dl mjölk (alt. 2dl mjölk och 1 dl grädde)
  • Ca 2 msk vetemjöl
  • Salt
  • Svart och vitpeppar

 

Skiva fläsket i tunna skivor. Salta, peppra och knaperstek fläsket gyllenbrunt. Hacka löken och stek den på svag värme tills den blir mjuk, gärna i lite fett från fläsket. Blanda lite av mjölken med mjölet och vispa tills klumparna försvinner. Slå på resten av mjölken, samt kryddorna och låt koka upp.
Tillsätt löken i såsen och servera med fläsket, kokt potatis och broccoli.

 

Bakat sidfläsk med asiatiska smaker:

Ta ut sidfläsket ur påsen och lägg den på ett ark bakplåtspapper. Rör ihop en röra med farinsocker, riven ingefära lite olja, risvinäger, soja, salt, chilipulver eller srirachasås,  sesamolja, röd currypasta och smaka av. Saknar du vissa ingredienser eller inte föredrar dom så ersätt med något annat. Gillar du lite mer bbq-smak så klappa in fläsket i sweet baby ray’s marinad eller grillolja. Gör ett rutmönster på svålen och vik ihop bakplåtspappret så köttet får ångas i pappret. Ta en bit aluminiumfolie ovanpå bakplåtspappret så det blir tätt.

Lägg köttet i en ugnsfast form och kör in i ungen på 125 grader i ca fyra timmar. Ta ut köttet och ta bort folié och papper. Höj tempen på ugnen till 220 grader och grilla på fläsket med svålsidan upp tills knaprigt.

Servera med eventuellt nudelsallad med massa härliga örter och en god kall sås.

 

Grillat sidfläsk:

Ska du iväg och grilla men upptäcker att du inte har någon fin karré? Sidfläsk funkar utmärkt att grilla det också. Det man kan tänka på är att en bit med lite mer kött är att föredra, då vi gillar att grilla sidfläsket knaprigt så att fettet absorberas av köttet och droppar bort. Sidfläsk i alla former är fantastiskt, och det enda du egentligen behöver för kryddning är salt och peppar. Vi tycker att sidfläsket ska få stå för smaken. Men smaken är som baken, du kan marinera ditt sidfläsk med vitlök och en massa goda örter och smaksätta den som du brukar smaksätta din karré. Tänk bara på att skiva sidfläsket tunt så grillas det bättre.

 

Dansk fläskstek på sidfläsk:

Man kan använda sidfläsk till mycket och varför inte likt en dansk fläskstek? Se recept Dansk fläskstek. Varför inte byta ut smakerna till mer BBQ-smaker samt byta ut kolen mot en grönsallad?

 

Skinkstek / Bogstek / Bogbladsstek

Klassisk stek:

En härlig maträtt som passar till olika sorters stekar. Bogbladssteken är jättegod att göra långkok på, då benet i steken gör köttet oerhört saftigt och smakrikt. Bogbladssteken skall kokas tills benet lossnar lätt från köttet. Skinkstek och bogstek är magrare och resultatet går bra att skära i skivor.

Börja med att skära bort eventuell svål. Krydda kötter ordentligt med salt, svartpeppar och vitpeppar. Man kan även använda grönpeppar/rosépeppar om man vill det. Bryn på steken i en stor gryta, gärna typ gjutjärn. När steken fått färg runt om så slå på vatten och lät puttra. Hur länge beror på storleken på steken, men den skall vara helt genomstekt.

Med kokt potatis, en gräddsås gjord på skyn som steken kokts i, samt ärtor, majs och paprika. Där har vi en söndagsmiddag som hette duga.

Pulled pork:

Vill du göra en pulled pork och har ingen karré att göra den på? Det går faktiskt utmärkt att göra på en på skinkstek, bokstek och bogbladsstek också. Att tänka på är att om du gör det på en skinkstek eller bogstek som är ganska så fettsnål, så kan du tillsätta lite ister eller smör för att få köttet lite saftigare. Finns det en fettkappa så spara den och blanda in det i köttet senare. Se Pulled pork för recept.

Gryta på skinkstek/bogstek:

  • ca. 600 gram skinkstek/bogstek, 2 msk smör
  • 3 dl köttbuljong 200 gram chorizo
  • 2 st röda paprikor
  • 1,5 dl ättiksgurka
  • 300 gram svarta oliver 200 gram syltlök
  • Salt och peppar
  • 2 dl grädde
  • 2 dl créme fraiche
  • 3 msk vetemjöl

 

Tärna upp steken, salta och peppra, gör slantar av korven och stek i slutet med köttet. Lägg över köttet i en gryta. Rör ner mjöl och buljong.
Tärna upp paprikan och blanda alla ingredienser förutom créme fraiche och oliver. Låt sjuda i 10 minuter. Tillsätt créme fraiche och låt koka upp. Rör ner oliverna.
Servera med ris och sallad.

Skivad stek (grillskivor & schnitzel):


Både skinksteken och bogsteken kan skivas till grillskivor eller schnitzel. Var noga att skära köttet mot fibrerna och putsa skivorna efterår. Vill du kan du göra köttet mörare där hinnor och små senor finns genom att använda en gaffel att nagga köttet med.
Se recept på Shnitzel.

 

Strimlat fläsk

Friterat fläsk:

För över det strimlade köttet i i ett durkslag och salta för att ta bort den överflödiga vätskan.

Värm upp olja i en gryta eller fritös. Tillsätt potatismjöl till köttet och rör om så bitarna separerar sig aningen.

Fritera köttet i omgångar (inte allt på en och samma gång) och försök separera köttet så det inte klibbar ihop sig under fritering. Salta eventuellt efter tillagning.

Servera med ris och sötsursås eller med en örtig nudelsallad.

 

Tacos på strimlat fläsk:

Stek köttet i en stekpanna och tillsätt tacokrydda och en skvätt med vatten. Fortsätt steka till det mesta av vätskan avdunstat och servera med dina klassiska tacotillbehör.

 

Fläskpannkaka:

Stek fläsket i en stekpanna och salta och peppra. För över köttet till en ugnsplåt och vispa ihop en smet med 8dl mjölk, 4dl mjöl, salt och 4 ägg.

Slå över smeten över fläsket och fördela köttet jämt i formen. Stoppa in i ugnen på 200 grader i 25 minuter. Servera med lingonsylt och en klick smör.