Mattips

Här har vi samlat några recept och allmänna tips som vi gillar väldigt mycket. Det kan bidra med lite inspiration på vad du kan göra med vårt kött!


Stekt sidfläsk med löksås

  • En bit sidfläsk
  • 1-2 gula lökar
  • 3 dl mjölk (alt. 2dl mjölk och 1 dl grädde)
  • Ca 2 msk vetemjöl
  • Salt
  • Svart och vitpeppar

Skiva fläsket i tunna skivor. Salta, peppra och knaperstek fläsket gyllenbrunt.

Hacka löken och stek den på svag värme tills den blir mjuk, gärna i lite fett från fläsket.

Blanda lite av mjölken med mjölet och vispa tills klumparna försvinner. Slå på resten av mjölken, samt kryddorna och låt koka upp.

Tillsätt löken i såsen och servera med fläsket, kokt potatis och broccoli.

 


2014-09-27-18-12-24Fläsksås

  • En bit sidfläsk
  • 1 st gul lök
  • 3 dl mjölk (alt. 2 dl mjölk och 1 dl grädde)
  • Ca 2 msk vetemjöl
  • Salt
  • Svart och vitpeppar

Tärna upp sidfläsket och krydda på med salt och peppar. Knaperstek det gyllenbrunt på medelstark värme.

Hacka löken och stek den med lite av fettet från fläsket tills den blir mjuk.

Blanda mjölet med fettet från fläsket och vispa tills klumparna försvinner. Slå på resten av mjölken och tillsätt löken och fläsket.

Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt potatis och kokta morötter.

 


Grillat sidfläsk

Ska du iväg och grilla men upptäcker att du inte har någon fin karré? Sidfläsk funkar utmärkt att grilla det också. Det man kan tänka på är att en bit med lite mer kött är att föredra, då vi gillar att grilla sidfläsket knaprigt så att fettet absorberas av köttet och droppar bort. Sidfläsk i alla former är fantastiskt, och det enda du egentligen behöver för kryddning är salt och peppar. Vi tycker att sidfläsket ska få stå för smaken. Men smaken är som baken, du kan marinera ditt sidfläsk med vitlök och en massa goda örter och smaksätta den som du brukar smaksätta din karré. Tänk bara på att skiva sidfläsket tunt så grillas det bättre.

 


Pulled pork / långkok

Vill du göra en pulled pork och har ingen karré att göra den på? Det går faktiskt utmärkt att göra en på skinkstek, bokstek och bogbladsstek också. Att tänka på är att om du gör det på en skinkstek eller bogstek som är ganska så fettsnål, så kan du tillsätta lite ister eller smör för att få köttet lite saftigare. Bogbladssteken är jättegod att göra långkok på, då benet i steken gör köttet oerhört saftigt och smakrikt. Istället för att göra en vanlig, långkokt skinkstek med salt, svartpeppar, vitpeppar så brukar vi använda oss av bogblandssteken istället.

Med kokt potatis, en gräddsås gjord på skyn som steken kokt i, samt ärtor, majs och paprika. Där har vi en söndagsmiddag som hette duga.

 


Schnitzel

  • En skinkstek eller en kotlettrad
  • Salt och svartpeppar
  • Mjöl
  • Ägg
  • Panko eller ströbröd
  • Smör och olja

Skiva centimeterstora skivor av köttet och banka ut till hälften av tjockleken. Putsa bort eventuellt fett och senor. Salta och peppra båda sidor och vänd köttskivorna i mjöl, ägg och sen panko eller ströbröd.
Stek skivorna i smör och olja, så bränns inte smöret lika lätt. När dem är frasiga och gyllenbruna kan ni stoppa dom i en ungsfast form och placera i ugnen om ni ska göra många, då håller dem sig varma till servering.
Serveras förslagsvis med potatismos eller klyftpotatis och citron, grillade tomater och en krispig sallad.

Kapriskräm till Schnitzel
Ingredienser:
1dl rödlök
0,5dl kapris
0,5 kruka persilja
2dl crème fraiche
salt
svartpeppar
citronsaft
Finhacka rödlök, kapris och persilja och blanda med crème fraiche. Smaka av med salt, svartpeppar och citronsaft.

Gryta på skinkstek

  • 600 gram skinkstek 2 msk smör
  • 3 dl köttbuljong 200 gram chorizo
  • 2 st röda paprikor
  • 1,5 dl ättiksgurka
  • 300 gram svarta oliver 200 gram syltlök
  • Salt och peppar
  • 2 dl grädde
  • 2 dl créme fraiche
  • 3 msk vetemjöl

Tärna upp steken, salta och peppra, gör slantar av korven och stek i slutet med köttet. Lägg över köttet i en gryta. Rör ner mjöl och buljong.

Tärna upp paprikan och blanda alla ingredienser förutom créme fraiche och oliver. Låt sjuda i 10 minuter. Tillsätt créme fraiche och låt koka upp. Rör ner oliverna. Servera med ris och sallad.

 


Kotletter

 

Det bästa sättet att tillaga fläskkotletter är att efterkoka dem.
Salt, svartpeppar och vitpeppar. Steka på ordentligt och lägga dem i en gryta med vatten och låta puttra tills dem släpper från benet. Om du tillagar dem på det här sätter kan du glömma allt som har med torra kotletter att göra.

 


Kotlettrad

Har du en hel kotlettrad fungerar det utmärkt att marinera den med vitlök och örter för att helsteka den i ugnen på 220 grader.

Att tänka på när man helsteker något är att alltid tillaga köttet i rumstempratur och använda köttermometer. Vi rekommenderar att inte låta temperaturen på köttet gå upp till mer än 60-65 grader.

Att hetta upp vårt kött upp till hela 70 grader är inte nödvändigt och om temperaturen får hålla sig kring 60-65 grader kommer kotlettraden att hålla sig saftig och smakrik.

 


2014-09-27-18-09-08-1Kokt dillkött med potatis och morotsmos

  • Fläsklägg
  • Vatten
  • 10 st hela kryddpepparkorn
  • 15 st hela vitpepparkorn
  • 2 st hela kryddnejlikor
  • 1 st lagerblad
  • 1 dl hackad dill
  • Ca 3 msk potatismöl

Potatis och morotsmos:

  • 700 gram mjölig potatis
  • 4 st morötter
  • 25 gram smör
  • Ca 2 dl mjölk
  • Salt och peppar

Är fläsket rimmat så låt det ligga i vatten i ca 10 timmar före tillagning. Vid osaltat fläsk: Lägg köttet i en gryta och mät upp med vatten så att det täcker köttet, tillsätt salt.

Koka upp och skumma väl. Tillsätt kryddor och koka köttet under lock på svag värme i ca 2 timmar eller tills köttet är mört. Låt svalna.

Rensa köttet från ben och fett. Skär köttet i bitar. Sila sedan av skyn från kryddor och koka upp skyn. Blanda potatismjölet i lite vatten. Häll ner blandingen under omröring tills skyn blir simmig. Tillsätt dill och smaka av med salt. Tillsätt köttet.

Skala potatis och morötter, dela gärna i mindre bitar för snabbare tillagning. Koka upp i lättsaltat vatten. Häll sedan av vatten och mosa rotfrukter med mjölk, smör och smaka av med salt och peppar. Servera gärna med riven pepparrot.

 


Fläsklägg i vitt vin

Detta recept är fantastiskt gott att göra på ett fläsklägg! Istället för att fläsklägget får bli en klassisk vardagsrätt, blir det här en god helgmiddag med härliga smaker av Italien.

  • En fläsklägg
  • 2 st kvistar färsk rosmarin
  • 7 st vitlökar
  • 2,5 dl vitt vin
  • 2,5 dl vatten
  • 1 st köttbuljongtärning
  • Salt och peppar

Ställ in ugnen på 150 grader. Behåll svålen på. Dela vitlöken på hälften, större vitlökar kan delas på fyra.

Gör små hål i svålen och pilla in vitlöken i fickorna. Ansa bladen från rosmarinen och hacka fint. Gnid in köttet med salt, peppar och rosmarin. Lägg lägget i en gjutgärnsgryta med lock. Häll över vattnet och vinet och ställ in i ugnen med locket på. Låt stå i ugnen i ca 5 timmar. Vänd efter halva tiden och kontrollera så att vätskan inte kokar bort.

När 5 timmar gått, ta ut grytan och skär bort svålen.
Servera med skyn, potatismos och en god sallad.